Het is zover: je moet nu toch echt aan de leesbril. Grote kans dat je het zo lang mogelijk uit hebt proberen te stellen of dat je simpelweg nog even aan het idee moet wennen, maar er is werk aan de winkel.

Tegenwoordig is er namelijk zo’n groot aanbod in leesbrillen beschikbaar dat het kiezen knap lastig is. Hoe weet je waar je op moet letten en wat het beste bij jouw ogen past? We zetten graag een aantal tips voor je op een rijtje.

1. Laat altijd een meting doen door een specialist
Op je ogen ben je ontzettend zuinig natuurlijk. Wanneer je merkt dat ze achteruit gaan is het dus verstandig om gelijk een afspraak in te plannen met een opticien. Hij of zij kan je ogen eens flink onder de loep nemen en je informeren over het type glazen dat je nodig hebt om je zicht weer te optimaliseren.

Ga niet zelf experimenteren met standaard leesbrillen die je voor een aantal euro op de op tikt. Hier zou je het probleem namelijk enkel groter mee kunnen maken.

2. Weet wat voor glazen het beste bij jouw zicht passen
Er zijn verschillende soorten glazen beschikbaar. Wanneer je dus gaat shoppen voor een nieuwe bril is het wel belangrijk dat je weet wat voor glazen die precies hebben moet of wat je voorkeur is. Zo is er de bi-focale bril waarbij de glazen twee verschillende sterktes hebben: bovenaan de bril een sterk die past bij verziendheid en onderaan de bril een sterkte die past bij bijziendheid.

Bij een multifocale bril worden ongeveer hetzelfde principe toegepast maar in dit geval is de duidelijke scheiding tussen beide delen minder duidelijk. De sterkte loopt van bovenaan geleidelijk over naar een speciaal leesgedeelte onderin de bril. Laat je hierover informeren door de opticien.

3. Laat na maximaal drie jaar je ogen opnieuw testen
Binnen drie jaar kunnen je ogen namelijk gemakkelijk erop achteruit of erop vooruitgaan. Zorg dus dat je je ogen altijd de beste zorg geeft en laat ze regelmatig een keer testen. Dat kan nooit geen kwaad.

4. Weet welk type bril het beste bij jouw gezicht past
Heb je een lang, puntig gezicht? Dan kun je beter kiezen voor een bril met smalle, langwerpige glazen. Bij mensen met een rond gezicht staan vierkante glazen juist heel leuk en mensen met een ovaal gezicht hebben geluk: hen staat bijna alles.