Het is misschien niet het meest populaire onderwerp van fashionista’s om het over te hebben, maar ik wil het toch weer even onder de aandacht brengen: de kledingfabrieken waarin onze shirts, jurkjes, broeken, schoenen en riemen gemaakt worden. Er zijn al meerdere momenten geweest waarop er controverse ontstond rond de arbeidsomstandigheden in deze kledingfabrieken.

Zo is onder meer H&M flink aangepakt door de media, net als Apple in de elektronicabranche. Toch is gebleken dat er nog altijd relatief weinig vooruitgang geboekt is. Terwijl wij hier in het mooie en veilige Nederland zitten (want laten we wel wezen, we hebben veel geluk), werken kinderen aan de andere kant van de wereld nog steeds voor het grote Westen.

Bangladesh, India en China: het is niet best
Het is makkelijk om je ogen er voor te sluiten als je in de winkel staat en een mooi en vooral goedkoop shirtje ziet liggen. Toch geeft het idee van uitgebuite werknemers die dit voor je gemaakt hebben een nare bijsmaak. Daarom koop ik tegenwoordig alleen nog maar producten in winkels waarvan ik weet dat ze het beter voor elkaar hebben.

Jaarlijks vallen er nog tientallen doden in onder meer kledingfabrieken in Azië waar de arbeidsomstandigheden echt schrikbarend zijn. Eén van de dieptepunten was een brand in een fabriek in Bangladesh waar onder meer kleding van C&A geproduceerd werden: meer dan honderd doden.

Nieuwe afspraken – eindelijk!
De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen is bezig met een actieplan dat 35 grote bedrijven moeten gaan ondertekenen. In dit actieplan worden concrete doelen gesteld om het welzijn van werknemers en ook dieren in de kledingindustrie te verbeteren. De bedrijven moeten er zelf op gaan toezien dat de werknemers voldoende loon ontvangen en goede arbeidsomstandigheden hebben.

Het zou eens tijd worden, want hoe meer je erover leest hoe vervelender het wordt om na te denken over onze gewoonten en producten in het westen: veel is zo goedkoop dankzij de goedkope krachten.

Wees bewust – koop duurzaam!
Je kent het vast wel: je wil graag nog die ene broek of dat ene shirtje kopen, maar het geld is op. Balen, misschien nog even een maand wachten. Als je hier iets langer over nadenkt kan je eigenlijk niet anders zeggen dan dat we het goed voor elkaar hebben hier. Soms moet je even wachten om iets te kopen, maar meestal lukt het uiteindelijk wel.

Ik heb mezelf voorgenomen alleen nog maar kleding te kopen van ketens die fair trade mode aanbieden. Dat is soms wat duurder, maar eigenlijk is het maar een kleine opoffering als je kijkt naar de mensen die deze mode voor ons mogelijk maken. Nog steeds heb je mooie kleding, maar soms moet je er iets langer voor wachten. Maar is dit nou echt zo erg?