Misschien wel de één van de meest stijlvolle type schoenen die worden gemaakt zijn de zogeheten Oxford schoenen. Door hun zeer slanke en verfijnde model zijn Oxford schoenen bij uitstek geliefd bij mannen met een gevoel voor elegantie.

Waar voorheen de Oxford eigenlijk louter werd gedragen op officiële aangelegenheden zoals op bruiloften, diners of gala’s is de Oxford vandaag de dag ook uitstekend te dragen in en wat officieuzere setting.

Door de vele felle en opvallende kleuren kun je Oxford’s zelfs combineren met een meer casual look, mits je het niet te bont maakt.

De perfecte schoenen voor onder een pak
Desalniettemin blijven Oxford’s in mijn ogen nog steeds de beste schoenen voor onder een pak. Weinig schoenen hebben zo’n verfijnde uitstraling, en je ziet veel modebewuste zakenmannen er dan ook op lopen.

Denk bijvoorbeeld aan de inmiddels tot cult status verheven Harvey Spectre uit de welbekende serie Suits.

Oxford schoenen worden gekenmerkt door hun elegante look.
Hoe herken je een Oxford schoen?
Oxford schoenen worden gekenmerkt door twee belangrijke eigenschappen waarmee ze zich onderscheiden van andere modellen.

Een laag model
Ten eerste is het overduidelijk een lage schoen. Dit wil zeggen dat de gehele enkel vrij is. Dit biedt dan ook de ruimte om een Oxford schoen te combineren met bijpassende sokken.

Ik raad je aan om altijd voor een zacht kleur te gaan wanneer je een serieuze uitstraling wilt hebben, maar je kunt met een paar opvallende Oxford’s ook prima combineren met felle, meer humoristische sokken.

Een uniek vetersysteem
Daarnaast hebben Oxford één kenmerk wat ze onderscheid van alle andere typen herenschoenen, namelijk een gesloten vetersysteem. Dit houdt in dat geheel aan de onderkant van de veters, waar deze elkaar kruisen, deze onder het leer doorgaan.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Derby schoenen, waarbij de veters over het leer heen gaan door middel van een open vetersysteem.

Zoek je daarom een nieuw paar schoenen met een zakelijke, of juist uitdagende uitstraling, met Oxford’s zit je vrijwel altijd goed.