Als je niet veel verstand hebt van horloges dan zegt een quartz uurwerk je weinig. Dat is ook niet vreemd als je je er nooit in verdiept hebt. Voor horloges zijn diverse mechanismes beschikbaar waar je uit kunt kiezen.

In elke prijsklasse zijn de mechanismes beschikbaar. Er zijn goedkope maar ook dure horloges verkrijgbaar van elk soort uurwerk. Welk mechanisme moet je je nu kiezen? Elk type heeft een voordeel maar ook een nadeel. Om erachter te komen wat het beste bij je past lees je hier meer over de verschillen en wat elk mechanisme precies betekent.

Mechanisch uurwerk
De eerste horloges die ooit zijn gemaakt waren mechanische horloges. Dit zijn horloges die opgedraaid moeten worden en uitgevoerd zijn met een handmatig uurwerk. Intern zijn een veer en tandwielen aanwezig die met behulp van een kroon gespannen kunnen worden. De kroon zit aan de zijkant van het horloge.

Automatisch uurwerk
Een polshorloge dat is uitgevoerd met een automatisch mechanisme hoeft niet opgewonden te worden door aan de kroon te draaien. Bij dit type horloge is ook geen batterij nodig.

“Het is niet het nieuwste type mechanisme maar nog steeds erg populair”, volgens Horlogesvoordames.nl Doordat de polsbeweging elektriciteit produceert is er verder geen batterij of iets anders nodig. Als het horloge niet gedragen wordt dan beweegt het horloge niet en kan de tijd stil gaan staan.

Quartz uurwerk
De eerste horloges die zijn gemaakt met een quartz uurwerk zijn geproduceerd aan het eind van de jaren 60. Het voordeel van dit type horloges is dat ze zeer goedkoop ontwikkeld kunnen worden. Horloges met dit mechanisme maken gebruik van een batterij. De elektriciteit die nodig is om de wijzers te laten draaien komt uit een batterij bij dit polshorloge. Polshorloges met dit uurwerk gebruiken quartz kristallen voor het aanduiden van de tijd.

Welk mechanisme je kiest hangt af van je persoonlijke keuze. Een quartz horloge is makkelijk aangezien deze een lange tijd meegaat zonder dat je deze opladen. Het is dan echter mogelijk dat het horloge er op een gegeven moment mee ophoudt. Dit is niet het geval bij een automatisch horloge.

Deze blijft opgeladen zolang je deze draagt. Een handmatig horloge wordt door veel mensen niet veel van deze tijd gezien doordat het steeds opgedraaid moet worden. Wat heeft jouw voorkeur? Laat het ons weten in de reacties.